Hoe doe je zelf asbest afvoeren?
Als u een oudere woning bezit van voor 1994 of als u van plan bent er een te renoveren, dan is de kans groot dat u te maken krijgt met asbest te midden van uw bouw- en sloopafval. Verbouwen en renoveren kost al genoeg geld, dus misschien staat u niet te springen om een asbestverwijderingsbedrijf in te huren. Mag u echter zelf asbest afvoeren? Dit artikel zal dieper op deze kwestie ingaan.
Mag u zelf asbest afvoeren?
Het is niet illegaal om zelf asbest af te voeren bij gevallen met een lager risico. U moet zich omwille van uw gezondheid en die van uw omgeving wel houden aan strikte veiligheidsregels. U mag bijvoorbeeld niet asbest in een normale container gooien. Welke container u ook bij de sloopwerkzaamheden gehuurd heeft, asbest valt nooit onder de toegestane vulling. U kunt bij uw gemeente de precieze regels die voor u van toepassing zijn altijd nalezen.
Hoge boetes
Omwille van de gezondheid van u en anderen uit uw omgeving zijn er strikte regels opgesteld, waaraan u zich moet houden bij het verwijderen van asbest. Wanneer u deze regels overtreedt, bent u strafbaar en begaat u een economisch delict. Er kan strafrechtelijk tegen u opgetreden worden met als gevolg zeer hoge boetes. Meldt u bijvoorbeeld uw sloopwerkzaamheden niet, dan kan dit al een boete opleveren van duizend euro. En dat is een van de goedkoopste boetes.
Denk hieraan bij asbest afvoeren
Er zijn dus wel een aantal regels waarmee u rekening dient te houden om hoge boetes te voorkomen. Ten eerste moet u altijd een sloopmelding doen via het Omgevingsloket of uw gemeente. U moet officieel een goedkeuring krijgen, voordat u mag beginnen met de sloopwerkzaamheden. Alleen hechtgebonden asbest mag u zelf verwijderen. Hechtgebonden houdt in dat het asbest vastzit in een ander materiaal, zoals dakplaten. Asbest platen afvoeren mag daarom bijvoorbeeld alleen als de platen niet beschadigd of stuk zijn. Bovendien mag u in dit geval ook niet zelf de asbesthoudende materialen kleiner maken, opdat het makkelijker te verwerken is. Het hele asbesthoudend materiaal moet in één keer verwijderd worden.
Hoeveel asbest mag u zelf afvoeren?
U mag dus asbest alleen in bepaalde omstandigheden afvoeren. Een bepalende factor is de hoeveelheid asbest dat u zelf wilt afvoeren. U mag namelijk maximaal 35 vierkante meter zelf verwijderen. Hierbij geldt dat het alleen gaat om geschroefde, hechtgebonden asbesthoudende platen en losliggende asbesthoudende tegels of niet-gelijmde vloerbedekking. Bovendien mag het asbest niet beschadigd of gebroken zijn. Voldoet uw asbesthoudend afval niet aan een van deze regels? Dan moet u een asbestverwijderingsbedrijf inschakelen.
Waar moet u asbest inleveren?
Afval dat asbest bevat, mag u inleveren bij een gemeentewerf, zoals de Milieustraat. Kijk wel van tevoren waar asbest geaccepteerd wordt, want de kleinere werven hebben vaak geen innamepunt voor asbest. Tegen betaling krijgt u ook het juiste verpakkingsmateriaal voorzien van een asbestlogo om de asbest in te verwerken. Het beste is om een asbest container te huren. Zorg ook dat u de goedkeuring van uw sloopmelding bij de hand heeft, anders kan de milieustraat het afval weigeren.
Kosten van asbest zelf afvoeren
Wanneer u afval wilt verwijderen, betaalt u kortom voor het storten van het asbesthoudend materiaal. Het verschilt per gemeente wat de kosten zijn. De bedragen liggen tussen de €0 en €30 per 100 kilogram afval. Om kosten te besparen kunt u zich wel bij een collectief aansluiten, aangezien buurten vaak in dezelfde periode en met dezelfde materialen zijn gebouwd. Wanneer de asbestverwijdering gezamenlijk gedaan kan worden, kunnen de kosten per huishouden lager uitvallen. Bovendien is het raadzaam te checken of er in uw gemeente subsidieregelingen in het leven zijn geroepen. Zo kunnen in sommige gevallen een deel van uw kosten gedekt worden.
Asbestgelijkend materiaal afvoeren
Asbestgelijkend materiaal wordt op dezelfde manier afgevoerd als het materiaal waar daadwerkelijk asbest in zit. Denk bijvoorbeeld aan golfplaten, waar de NT-stempel op zit en dus zo te onderscheiden zijn van asbesthoudende golfplaten. De milieustraat houdt daar bij afvoer geen rekening mee en behandelt de golfplaten alsof er asbest in zit.